Spa στα κουρασμένα πόδια

Εύκολα και ανακουφιστικά, το spa στα κουρασμένα πόδια, αναζωογονεί, ξεκουράζει και προσφέρει ευεξία. Όταν νιώθετε τα πόδια σας πρησμένα και βαριά δράστε άμεσα. Υπάρχουν τεχνικές και μικρά μυστικά που θα σας βοηθήσουν να είστε αποτελεσματικοί.

Η ένταση της καθημερινότητας, η ορθοστασία, η ζέστη, αλλά και η ακινησία, ανατρέπουν την ισορροπία των υγρών, που κινούνται ανάμεσα στις αρτηρίες και στις φλέβες του σώματος μεταφέροντας οξυγόνο, έτσι  το αίμα  συγκεντρώνεται στα κάτω άκρα, με επακόλουθο το πρήξιμο των ποδιών και κυρίως των αστραγάλων. Παράγοντες επίσης που μπορούν να ανατρέψουν  την ισορροπία των υγρών στο σώμα και να δημιουργήσουν πρήξιμο στα πόδια είναι η χρήση ορισμένων φαρμάκων (π.χ κορτιζόνη, αντιυπερτασικά, αντικαταθλιπτικά, ορμόνες, αντιφλεγμονώδη) επισημαίνουν οι ειδικοί.

Άμεση δράση

* Αν έχετε καθιστική δουλειά, βάλτε την άσκηση στη ζωή σας. Η ακινησία  συμβάλει στο πρήξιμο των αστραγάλων, επειδή κάνει το αίμα να λιμνάζει στις φλέβες, δημιουργώντας κακή κυκλοφορία στα κάτω άκρα.

* Αν η εργασία σας απαιτεί  πολύωρη ορθοστασία θα ξεκουράσετε τα πονεμένα πόδια  σας και θα αποφύγετε το πρήξιμο στους αστραγάλους, με ένα ποδόλουτρο και μερικές απλές ασκήσεις.

* Με κάθε ευκαιρία επίσης  ξεκουράζετε τα πόδια σας υψώνοντάς τα πάνω σε δυο μαξιλάρια, περιορίζοντας ωστόσο και από τα φαγητά το πολύ αλάτι,  γιατί όταν  τρώτε περισσότερο από αυτό που  έχετε ανάγκη, το σώμα σας στην προσπάθεια  να το διαλύσει, κατακρατά υγρά, με επακόλουθο το πρήξιμο στα πόδια.

Δύο ευεργετικά ποδόλουτρα

   * Βουτήξτε τα πόδια σας για 5-10 λεπτά σε χλιαρό νερό στο οποίο θα έχετε διαλύσει άλατα (από το φαρμακείο epsom salts) ή μια χούφτα χονδρό θαλασσινό αλάτι. Προσθέστε και μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας ή ευκαλύπτου και χαλαρώστε. Το νερό, σε συνδυασμό με το ιώδιο που περιέχει το αλάτι, βοηθά στην καλή κυκλοφορία του αίματος, προσφέροντας μεγάλη ανακούφιση στα κάτω άκρα. Επιπλέον, το κάλιο και το νάτριο που περιέχει στη σύστασή του το αλάτι,  βοηθά στην ισορροπία των μυών αλλά  και των υγρών του σώματος.

* Βάλτε τα πόδια σας σε ζεστό νερό που θα έχετε προσθέσει τέσσερις σταγόνες αιθέριο έλαιο δυόσμου και τέσσερις σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας.  Αφήστε τα μέχρι το νερό να κρυώσει . Στη συνέχεια σκουπίστε τα καλά  και κάντε τους μασάζ για δυο λεπτά με μια ειδική κρέμα για την περιποίηση των ποδιών (που θα προμηθευτείτε από το φαρμακείο).  Το ποδόλουτρο αυτό, προσφέρει  χαλάρωση και ανακουφίζει τα πονεμένα πόδια.

 Tρίψτε καλά

* Αφού ολοκληρώσετε το ποδόλουτρο, τρίψτε καλά τα πόδια σας (κάνοντας τους συγχρόνως και μασάζ) με ένα scrub που θα φτιάξετε εύκολα μόνοι σας, ανακατεύοντας 1 φλ. τσαγ. ζάχαρη, ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας και μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας ή δυόσμου. Προσέξτε  να μην λιώσει τελείως η ζάχαρη. Αφού ολοκληρώσετε το τρίψιμο, ξεπλύνετε καλά και βάλτε υδατική κρέμα. Tα body butters είναι ότι καλύτερο.

 Και τρεις ασκήσεις που αναζωογονούν

Για να γυμνάσετε και να δυναμώσετε το φλεβικό σύστημα, αλλά και για να έχετε άμεση ανακούφιση των ποδιών σας από τις καθημερινές καταπονήσεις, δοκιμάστε  τις παρακάτω ασκήσεις:

 *  Καθίστε άνετα με την πλάτη καλά ακουμπισμένη. Διπλώστε το αριστερό πόδι πάνω στο δεξί γόνατο, για να πιάνετε καλά το πέλμα. Κάντε εναλλάξ δεξιόστροφες και αριστερόστροφες περιστροφές των αστραγάλων. Στη συνέχεια, βάλτε λίγη κρέμα ή λάδι  στο χέρι σας και κάντε μαλάξεις στο πέλμα και τα δάκτυλα.

* Χαλαρώστε τις γάμπες κάνοντάς τους μασάζ με κυκλικές κινήσεις κατά  τη φορά των δεικτών του ρολογιού και αντίστροφα. Στη συνέχεια περπατήστε για λίγο στις μύτες των ποδιών και τις φτέρνες. 

* Τέλος, κάντε για 5 λεπτά, μασάζ στα πέλματα  των ποδιών σας, χρησιμοποιώντας ένα  μπαλάκι του τένις, που θα τοποθετήσετε πρώτα κάτω από το  ένα και έπειτα κάτω από το άλλο πόδι. Κατά τη διάρκεια του μασάζ, φροντίστε να κινείτε το πέλμα σας παράλληλα με το δάπεδο και πάνω στο μπαλάκι. Στη συνέχεια, βάλτε λίγο λάδι στο χέρι σας και κάντε μαλάξεις στο πέλμα. Πιέστε τη φτέρνα με τον αντίχειρα  και στη μέση της καμάρας (για να βοηθήσετε την ενέργεια να κυκλοφορήσει ). Έπειτα πιέστε στη βάση των δακτύλων, πριν αρχίσετε να τους κάνετε μασάζ ένα προς ένα. Επαναλάβετε τη διαδικασία στο άλλο πόδι.

 Όχι το ένα πόδι πάνω στ’ άλλο

«Εάν συνηθίζετε να κάθεστε συχνά σταυροπόδι,  πρέπει να αλλάξετε αμέσως  αυτή τη συνήθεια»  συμβουλεύει  ο Αμερικανός καρδιολόγος Stephen T. Sinatra.  Και αυτό γιατί όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, το σταυροπόδι αυξάνει την πίεση του αίματος, επιβαρύνει τις αρθρώσεις των ισχίων και ευθύνεται για την εμφάνιση φλεβίτιδας, φλεγμονών και θρόμβων στο αίμα! Οι ειδικοί  επίσης  συμβουλεύουν να μην κάθεστε σταυροπόδι για περισσότερα από 15 λεπτά, ενώ εσείς που κάνετε καθιστική ζωή ή περνάτε πολλές ώρες μπροστά στον υπολογιστή θα πρέπει να σηκώνεστε σε τακτά χρονικά διαστήματα.

 Κείμενο Ρίτα Βελώνη