Pindos Wild Herbs – Τα παιδιά της Πίνδου έχουν τύχη βουνό

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Pindos Wild Herbs της APIVITA, γεννήθηκε στα Βουνά της Πίνδου και συγκεκριμένα στο χωριό Βωβούσα. Είναι σχεδιασμένο για τα παιδιά των νομών Ιωαννίνων και Γρεβενών και χρηματοδοτείται από το σύνολο των κερδών των προϊόντων περιποίησης σώματος της APIVITA με άγρια βότανα της Πίνδου, τα PINDOS WILD HERBS τα οποία δημιουργήθηκαν σε συνεργασία με τους Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς Άγονη Γραμμή Γόνιμη και New Wrinkle.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Οικολογικού Αλφαβητισμού είναι ένα καινοτόμο πρόγραμμα που θα ξεκινήσει στα σχολεία το Φεβρουάριο του 2018 και η φιλοδοξία είναι να κάνει τη διαφορά τόσο σε επιχειρηματικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την συμμετοχή 520 μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε 25 σχολεία των νομών Ιωαννίνων και Γρεβενών.

Μέσω των προγραμμάτων αυτών, θα μάθουν πώς μπορούν να συνδέσουν τη φύση, τη μοναδική βιοποικιλότητα της περιοχής τους και τα ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά με υγιή, αειφόρο και καινοτόμο επιχειρηματικότητα. Σκοπός είναι να ξεκινήσει μια αλλαγή στα χωριά της Πίνδου, μια «ευαίσθητη» περιοχή που έχει πληγεί έντονα από την οικονομική κρίση, από ανθρώπους που ζουν εκεί και θα εργαστούν εκεί, αναπτύσσοντας με υγιή και αειφόρο τρόπο τον τόπο καταγωγής και παραμονής τους. Από τον τόπο τους, για τον τόπο τους.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχεδιάστηκε ειδικά για το εγχείρημα αυτό, από την Άγονη Γραμμή Γόνιμη και τη NEW WRINKLE, ενώ οι δάσκαλοι και οι καθηγητές που θα το εφαρμόσουν στα σχολεία, εκπαιδεύτηκαν στο Ινστιτούτο Embercombe, που εξειδικεύεται σε προγράμματα οικολογικού αλφαβητισμού στη Μεγάλη Βρετανία https://embercombe.org .

Στη Συνέντευξη Τύπου,  που πραγματοποιήθηκε στο The APIVITA Experience Store, έγινε η επίσημη παρουσίαση του προγράμματος για τον Οικολογικό Αλφαβητισμό και ο Πρόεδρος της APIVITA, κ. Νίκος Κουτσιανάς, προλόγισε λέγοντας ότι «η APIVITA είναι μια αυθεντική εταιρεία με Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και το όραμά της είναι να αναπτύσσεται ως οργανισμός µε ηθικό, περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνο τρόπο, αφήνοντας κληρονομιά για τις επόμενες γενιές το εύ και αεί επιχειρείν, καινοτομείν, δημιουργείν. Για εμάς το PINDOS Wild Herbs αποτελεί εξαίρετο παράδειγμα Κοινωνικής Υπευθυνότητας στη χώρα μας».

Τέλος, παρότρυνε το κοινό να στηρίξει την προσπάθεια αυτή, γιατί με τη συνεισφορά όλων στο μέλλον θα μπορέσει να επεκταθεί και σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Πρεσβευτής αυτής της προσπάθειας είναι ο καθένας από εμάς που αγοράζει ένα προϊόν PINDOS, συμμετέχοντας ενεργά στην αειφόρο αυτή προσπάθεια.

Ο εμπνευστής του προγράμματος, κ. Θάνος Κουτσιανάς τόνισε ότι «ο Οικολογικός Αλφαβητισμος είναι πολύ σημαντικός σε ένα τόπο με τόσο πλούσια βιοπικοιλότητα που μπορεί να προσφέρει στους νέους ανθρώπους τη δυνατότητα να δημιουργήσουν ένα νέο τρόπο να συνομιλούν με τον μαγικό τόπο τους».

Ο Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Δημήτρης Μπαξεβανάκης στο χαιρετισμό του έκανε λόγο για μία υπέροχη πρωτοβουλία τονίζοντας ότι «το Υπουργείο Παιδείας στηρίζει με μεγαλη χαρα τις εταιρείες που συνεισφέρουν στην κοινωνία και το περιβάλλον γιατί η κοινωνία έχει ανάγκη την αλλαγή νοοτροπίας και αυτή η αλλαγή ξεκινάει από το σχολείο».  Ο βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, επαίνεσε το εγχείρημα της APIVITA, που αποδεικνύει ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να έχουν κοινωνικό αντίκρυσμα όταν πυρήνας της επιχειρηματικότητας είναι η δημιουργικότητα και όχι η ιδιοτέλεια.

Παρόντες ήταν και οι εκπρόσωποι των Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών Άγονη Γραμμή Γόνιμη και New Wrinkle, που εμπλέκονται στο πρόγραμμα, οι οποίοι μίλησαν για τη συμμετοχή τους, το όραμά τους, και την αξία των συνεργειών και συνεργασιών για μια ουσιαστική αλλαγή στην Ελλάδα σήμερα.

Συγκεκριμένα, η Χαρά Μαραντίδου, Αντιπρόεδρος της  Άγονης Γραμμής Γόνιμης και υπεύθυνη του προγράμματος, ανέφερε ότι «Με όραμα την ισότιμη πρόσβαση στην έμπνευση που μπορεί να προσφέρει η εκπαίδευση ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής, ταξιδεύουμε στα χωριά της Πίνδου και σχεδιάζουμε δράσεις, που σκοπό έχουν να ξυπνήσουν όλες τις αισθήσεις μας, να μας φέρουν στην πραγματική επαφή με τη φύση».

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το PINDOS WILD HERBS και με τα εκπαιδευτικά προγράμματα Οικολογικού Αλφαβητισμού, αλλά και για να ενημερωθείτε αναλυτικά, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του προγράμματος http://eco-literacy.gr/.

Το Πρόγραμμα τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Η σειρά PINDOS WILD HERBS παράγεται στο Βιοκλιματικό Εργοστάσιο της APIVITA στο Μαρκόπουλο, Αττικής. Διατίθεται σε φαρμακεία και επιλεγμένα σημεία πώλησης σε όλη την Ελλάδα, στο The APIVITA Experience Store, Σόλωνος 6, Κολωνάκι-Αθήνα, καθώς και στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών Ελευθέριος Βενιζέλος.