Φιλέτο ψάρι στον φούρνο με κρόκο Κοζάνης, δεντρολίβανο και σάλτσα εσπεριδοειδών

Το φιλέτο μπορεί να είναι μπακαλιάρος ή παγκάσιους. Σε αυτό το φαγητό, οι πατάτες μελώνουν και το φιλέτο ψαριού μοσχοβολάει από το δεντρολίβανο και το πορτοκάλι. Σαλτσούλα να την πιεις στο ποτήρι! Θα αρέσει πολύ και στα παιδιά. Γίνεται πανεύκολα και είναι ένα υγιεινό, μεσογειακό, θρεπτικό, πεντανόστιμο φαγητό. Μπορείτε να προσθέσετε και σκορδάκι. Μια σκελίδα σε λεπτές φετούλες πάνω στο φιλέτο. Όπως και να ‘ναι θα το λατρέψετε και θα μπει στις λίστες με τις αγαπημένες σας συνταγές.

της Πολυξένης Μέγα

Υλικά για 4 άτομα

700 γρ. φιλέτο μπακαλιάρου ή παγκάσιους κατεψυγμένο

4-5 πατάτες                                               

χυμό από 1 πορτοκάλι (ακέρωτο), 1 μανταρίνι, 1 λεμόνι

ξύσμα από ένα πορτοκάλι

1 κουταλιά σούπας δεντρολίβανο αποξηραμένο

1/2 κουτ. γλ. κλωστές κρόκου Κοζάνης

ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

 Εκτέλεση

  1. Έχετε αποψύξει το φιλέτο ψαριού, ώρες πριν αρχίσετε την προετοιμασία του φαγητού. Παίρνετε το ξύσμα από το πορτοκάλι και στην συνέχεια το στύβετε, όπως και το μανταρίνι και το λεμόνι. Ανακατεύετε το μείγμα με 1/3 φλ. τσαγ. ελαιόλαδο και 1/3 φλ. τσαγ. νερό. Ρίχνετε τον κρόκο Κοζάνης, το ξύσμα, ανακατεύετε και κρατάτε στην άκρη.
  2. Καθαρίζετε τις πατάτες σε παχουλές ροδέλες και τις βάζετε σε μεγάλο μπολ. Τις ξεπλένετε, τις στραγγίζετε, ρίχνετε 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε. Τις στρώνετε σε ένα καλά λαδωμένο ταψί. Καλύπτετε και τα κενά ανάμεσά τους με μικρά κομμάτια πατάτας.
  3. Κόβετε το ψάρι στα δύο ή στα τρία ανάλογα με το μέγεθός τους και  τοποθετείτε το κάθε κομμάτι φιλέτο πάνω στις πατάτες. Αλατοπιπερώνετε, ανακατεύετε καλά το μείγμα με τους χυμούς εσπεριδοειδών και περιχύνετε με το μείγμα. Πασπαλίζετε με το δεντρολίβανο και σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο. Τοποθετείτε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180β. και ψήνετε για 45 λεπτά. Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο, ρίχνετε σάλτσα πάνω στα φιλέτα (δύο φορές ακόμα ενώ ψήνονται χωρίς αλουμινόχαρτο) και συνεχίζετε το ψήσιμο για 20 περίπου λεπτά ακόμα, μέχρι να πάρει χρώμα το ψάρι χωρίς να στεγνώσει και να ξεραθεί. Καλή απόλαυση!