Τυροπιτάκια με ζύμη κουρού πολύσπορη. Τέλεια!

Τυροπιτάκια με ζύμη κουρού πολύσπορη που όταν τα φτιάχνω δεν σταματάω να τρώω. Και όχι μόνο εγώ. Τυροπιτάκια (και σπανακοπιτάκια) τόσο νόστιμα, σε χορταίνουν και είναι και υγιεινά. Ηλιόσπορος, παπαρουνόσπορος και σουσάμι στο φύλλο, κάνουν όλη την διαφορά. Πιο τέλεια όταν τρώγονται ζεστά. Ότι πρέπει για το κολατσιό στο σχολείο αλλά και για το πρωινό καφεδάκι. Γίνονται αρκετά και μπαίνουν και στην κατάψυξη αν θέλετε (ψημένα ή άψητα). Επίσης με αυτό το φύλλο μπορείτε να φτιάξετε σπανακοπιτάκια. Διπλασιάστε την συνταγή για το φύλλο ή φτιάξτε τα μια άλλη φορά. Η γέμιση για τα σπανακοπιτάκια ακολουθεί στο τέλος. Εμείς φτιάξαμε και απ’τα δύο. Ήταν όλα τους υπέροχα!

της Πολυξένης Μέγα
ΥΛΙΚΑ για 20 κομμάτια (ανάλογα βέβαια με το μέγεθος που θα φτιάξετε)
  • Για την ζύμη:
  • 400γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως
  • 100γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/3 φλ. τσαγ. λιναρόσπορο κοπανισμένο
  • 1/3 φλ. τσαγ. κοπανισμένους ηλιόσπορους
  • 1/3 φλ. τσαγ. σουσάμι
  • 2 κουτ. σουπ. παπαρουνόσπορο
  • 1 κοφτό κουτ. γλ. αλάτι
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι αγελάδος 200γρ.
  • 1 κουτ. γλ. ξύδι
  • 1 αβγό χτυπημένο
  • 250γρ. μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένη κομματάκια
Για την γέμιση:
  • 400γρ. φέτα λιωμένη με ένα πηρούνι
  • 50γρ. ανθότυρο λιωμένο με ένα πηρούνι
  • 1 αβγό
  • πιπέρι
  • 1 κουτ. γλ. αποξηραμένο ψιλοτριμμένο δυόσμο
Εκτέλεση
  1. Σε ένα μπολ ανακατεύετε το αλεύρι ολικής, το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το μπέικιν, τον λιναρόσπορο, το σουσάμι, τους ηλιόσπορους, τον παπαρουνόσπορο και το αλάτι. Ρίχνετε το γιαούρτι, το ξύδι, το αβγό και την μαργαρίνη.
  2. Ζυμώνετε να γίνει ομοιόμορφη μαλακή ζύμη. Σκεπάζετε και την αφήνετε να ξεκουραστεί μέχρι να ετοιμάσετε την γέμιση.
  3. Σε μπολ τοποθετείτε την φέτα, το ανθότυρο, τον δυόσμο, το αβγό και το πιπέρι. Ανακατεύετε καλά να γίνουν ομοιόμορφο μείγμα.
  4. Παίρνετε ένα κομμάτι (μεγέθους αβγού) από την ζύμη και με το χέρι πιέζετε να γίνει στρογγυλό φύλλο. Τοποθετείτε στην μέση μια κουταλιά από την γέμιση και διπλώνετε στα δύο, πιέζοντας τις άκρες να κλείσουν καλά. Συνεχίζετε την διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
  5. Τοποθετείτε τα τυροπιτάκια σε λαδόκολα πάνω σε ταψί και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180β. μέχρι να πάρουν χρώμα (περίπου 30 λεπτά). Καλή όρεξη!
ΓΙΑ ΤΑ ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑΚΙΑ: Αν αποφασίσετε να φτιάξετε και σπανακοπιτάκια, για την γέμιση, σοτάρετε σε ελαιόλαδο 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1/2 κιλό σπανάκι καθαρισμένο και χονδροκομμένο. Αφήνετε να πιούν τα νερά τους και προσθέτετε ψιλοκομμένο μαϊντανό και άνηθο, από 2 κουταλιές σούπας και 1 κουταλιά δυόσμο ψιλοκομμέννο. Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε. Ανακατεύετε  με 200γρ. τριμμένη φέτα. Έτοιμη.