Σούπα πιστού για το κρύο

Mε καταγωγή από την Γαλλική επαρχία και έμπνευση από την Ιταλική σάλτσα πέστο, χωρίς όμως το κουκουνάρι, η σούπα Πιστού ήταν αρχικά σάλτσα. Στην πορεία προστέθηκαν λαχανικά, όσπρια και ζυμαρικά και η σούπα ήταν πια γεγονός. Πρόκειται δηλαδή για μια ενισχυμένη χορτόσουπα  η οποία σερβίρεται με κουταλιές σάλτσας πιστού στο κέντρο της.   Αν φυσικά έχετε σάλτσα πέστο ταιριάζει  και αυτή μια χαρά.  Πολύ νόστιμη λοιπόν στην Χειμωνιάτικη εκδοχή της η σούπα πιστού που ετοιμάσαμε και ιδανική λύση για τα κρύα βράδια. Συνοδεύστε με φρυγανισμένο προζυμένιο ψωμί μαζί με μια γερή δόση βουτύρου και απολαύστε  μαγεία!

της Πολυξένης Μέγα

ΣΟΥΠΑ ΠΙΣΤΟΥ

  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες και ψιλοκομμένες
  • 2 πράσα, καθαρισμένα και κομμένα σε φετούλες
  • 2 πατάτες, κομμένες σε μικρά κομμάτια
  • 2 καρότα, κομμένα σε μικρά κομμάτια
  • 1 πράσινη πιπεριά καθαρισμένη και κομμένη κομμάτια
  • 1 μικρό κομμάτι σελινόριζα, κομμένο σε μικρά κομμάτια
  • 1 μπαστούνι σέλερι, καθαρισμένο και κομμένο κομμάτια
  • Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κύβο ζωμού λαχανικών
  • 1 χούφτα κοφτό μακαρονάκι (προαιρετικά)
  • αλάτι, πιπέρι
  • τριμμένη παρμεζάνα ή άλλο σκληρό τυρί για το σερβίρισμα

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΛΤΣΑ ΠΙΣΤΟΥ

  • 6 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες
  • 2 φλ. τσαγ. βασιλικό φρέσκο, μόνο τα φύλλα
  • 1/2 φλ.τσαγ. ψιλοτριμμένη παρμεζάνα
  • 6 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1 Σε μεγάλη κατσαρόλα τοποθετείτε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά και σοτάρετε το κρεμμύδι, το πράσο και το σκόρδο. Προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα κομμένα λαχανικά, τον μαϊντανό και τον κύβο ζωμού. Ανακατεύετε και ρίχνετε νερό να τα καλύψει. Αλατοπιπερώνετε και σιγοψήνετε  για μισή περίπου ώρα. Αν θέλετε σε αυτή την φάση, και αν δεν βάλετε ζυμαρικό, δουλεύετε στο ραβδομπλέντερ την σούπα να γίνει βελουτέ.

  1. Προσθέτετε το μακαρονάκι και βράζετε 15 λεπτά ακόμα. Για τη σάλτσα πιστού δουλεύετε όλα τα υλικά στο μούλτι να γίνουν ομοιόμορφο μείγμα.

3 Σερβίρετε τη σούπα με μια κουταλιά σάλτσα πιστού  ή σάλτσα πέστο αν έχετε έτοιμη,  και πασπαλίζετε με τριμμένο τυρί.