Η αγκαλιά είναι «φάρμακο»

Η αγκαλιά είναι «φάρμακο», μας κάνει να αισθανόμαστε καλά και όπως και το γέλιο είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά για τη θεραπεία ασθενειών, την αντιμετώπιση της μοναξιάς, βοηθάνε στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και του άγχους. Αγκαλιαζόμαστε όταν είμαστε ενθουσιασμένοι, χαρούμενοι, λυπημένοι ή όταν προσπαθούμε να παρηγορήσουμε.

Η αγκαλιά είναι πολλά περισσότερα  από μια ευχάριστη εμπειρία. Μπορεί να προσφέρει ανεκτίμητα οφέλη, όχι μόνο στην ψυχική αλλά και στη σωματική υγεία. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν οι έρευνες των τελευταίων ετών, αποδεικνύοντας ότι το σωστό βαθύ αγκάλιασμα, όπου οι καρδιές αγγίζονται,  μας κάνει πιο υγιείς και πιο ευτυχισμένους.

Ανακουφίζουν από τους φόβους και το στρες

Έρευνα σχετικά με τους φόβους και την αυτοεκτίμηση, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Psychological Science,  έδειξε ότι οι αγκαλιές και το άγγιγμα  μειώνουν σημαντικά την ανησυχία για το θάνατο. Όταν αγκαλιάζει κανείς – έστω κι αν πρόκειται για ένα αντικείμενο (π.χ. αρκουδάκι)– ανακουφίζεται από τους φόβους του. Οι αγκαλιές χαλαρώνουν τους μυς, εξισορροπούν το νευρικό σύστημα και απελευθερώνουν την ένταση.

Ανεβάζουν τη διάθεση, δημιουργούν ευτυχία

Οι αγκαλιές αυξάνουν τα επίπεδα ωκυτοκίνης τα οποία ανακουφίζουν τα συναισθήματα της μοναξιάς, της απομόνωσης και του θυμού, ενώ η αύξηση των επιπέδων της σεροτονίνης ανεβάζουν τη διάθεση και δημιουργούν  ευτυχία. Επιπλέον οι αγκαλιές συμβάλλουν στην αίσθηση της ασφάλειας και της εμπιστοσύνης.

Μειώνουν το στρες και τις καρδιοπάθειες

Σουηδική μελέτη του 2012 έδειξε ότι η αγκαλιά είναι το καλύτερο φάρμακο ενάντια στο στρες, την κόπωση και μακροπρόθεσμα την καρδιοπάθεια. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ενεργοποιεί διάφορες βιοχημικές και ψυχολογικές αντιδράσεις, ενώ μόλις δέκα δευτερόλεπτα αγκαλιάς από ένα αγαπημένο πρόσωπο αρκεί για να μειωθεί η αρτηριακή πίεση, να αυξηθούν οι ορμόνες ευεξίας και να μειωθεί το στρες.

Προστατεύουν από τις ιώσεις

Μια αγκαλιά μπορεί να προστατεύσει από τις ιώσεις ή να κάνει πιο ήπια τα συμπτώματά τους, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Psychological Science. Όπως δείχνουν τα ευρήματά της, το συχνό αγκάλιασμα ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Θωρακίζουν το ανοσοποιητικό των παιδιών

Επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια Ντιουκ και Αδελαΐδας, διαπίστωσαν ότι η αγκαλιά της μαμάς θωρακίζει το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού. Σύμφωνα με τους ίδιους, οι συχνές αγκαλιές της μαμάς καθώς και η προσοχή και τρυφερότητας στα πρώτα χρόνια της ζωής του, μπορούν να προκαλέσουν μεταβολές στην ανοσολογική αντίδραση του εγκεφάλου του, θωρακίζοντας το ανοσοποιητικό του σύστημα σε βαθμό που να μη χρειάζεται να παίρνει αναλγητικά φάρμακα αργότερα στη ζωή του.

 Kείμενο Μυρτώ Μεγαρίτου