Οργανωθείτε από τώρα αν θέλετε ανθισμένα Χριστούγεννα

Κάντε από τώρα τις κατάλληλες προετοιμασίες για να έχετε φέτος ανθισμένα Χριστούγεννα, με όλα τα υπέροχα λουλούδια που θέλετε να ευωδιάζουν στην βεράντα, στον κήπο ή μέσα στο σπίτι σας.

Προμηθευτείτε από γεωπονικά καταστήματα και φυτώρια, γλαστράκια με βολβούς που έχουν ήδη «σκάσει μύτη» τα φυτά τους και έχουν μπουμπουκιάσει. Έτσι, όταν θα φτάσουν τα Χριστούγεννα θα έχετε μια πλούσια και αρωματική ανθοφορία μέσα ή έξω από το σπίτι.

Αγοράστε υάκινθους, κυκλάμινα, νάρκισσους, κρόκους, τουλίπες ή αμαρυλλίδες. Έχουν υπέροχα χρώματα και ευωδιάζουν τον τόπο. Μεταφυτέψτε τα σε σειρά, σε όμορφες διακοσμητικά ζαρντινιέρες και τοποθετείστε τις έξω από το παράθυρο ώστε να μπορείτε να θαυμάζετε τα λουλούδια σας. Μεταφυτέψτε ειδικά τους υάκινθους σε μεταλλικά, γυάλινα ή πήλινα γλαστράκια και δημιουργήστε διακοσμητικές συνθέσεις. Συμβουλευτείτε όμως τον γεωπόνο του φυτώριου απ’όπου θα προμηθευτείτε τα φυτά, για τις σωστές συνθήκες μεταφύτευσης. Δεν θέλουν πολύ πότισμα για να μην σαπίσουν.

Αν αποφασίσετε να κρατήσετε τους υάκινθους μέσα, να προσέξετε το χώμα τους να μην ξεραθεί. Σημαντικό είναι να μην τους βάλετε κοντά σε καλοριφέρ ή τζάκι. Δίπλα στο παράθυρο ώστε να παίρνουν αρκετό φως, είναι το καλύτερο σημείο μέσα στο σπίτι για την γλάστρα σας.

ΥΑΚΙΝΘΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΝΑΤΑ
Αν αγοράσατε τώρα βολβούς υάκινθου, υπάρχει ένας τρόπος να επισπεύσετε την ανθοφορία του. Τοποθετήστε τον βολβό στο ψυγείο για 1 εβδομάδα, ώστε να πάρει το μήνυμα ότι κάνει κρύο, ότι είναι Χειμώνας.  Μετά τοποθετήστε τον με την μύτη προς τα επάνω, στο χείλος μιας μικρής κανάτας με μικρό άνοιγμα. Το νερό που θα έχετε γεμίσει την κανάτα θα πρέπει ίσα να αγγίζει τον βολβό. Για να εμποδίσετε την σήψη του νερού τοποθετείστε στον πάτο της κανάτας ένα καρβουνάκι.  Σκεπάστε την κανάτα ή μόνο τον βολβό με σκουρόχρωμο ύφασμα ή χαρτί και τοποθετείστε τα σε δροσερό μέρος. Σε 8-10 εβδομάδες ο βολβός θα ανθίσει και ο υάκινθος θα σκορπά την υπέροχη μυρωδιά του στο σπίτι.