Έρπητας Ζωστήρας, μάθετε τα πάντα και προστατευτείτε

Ο έρπητας ζωστήρας είναι µία επίπονη νόσος που επηρεάζει τα νεύρα και τη περιοχή του δέρµατος που καταλήγουν. Προκαλείται από την επανενεργοποίηση του ίδιου ιού που προκαλεί την ανεµευλογιά. Συµβαίνει πιο συχνά σε άτοµα άνω των 60 ετών.

Έρπητας Ζωστήρας και τι τον προκαλεί
 • Μετά την ανεµευλογιά, ο ιός δεν εκριζώνεται από το σώµα σας, αλλά παραµένει στο νευρικό σύστηµα σε λανθάνουσα κατάσταση. Μπορεί να επανενεργοποιηθεί οποιαδήποτε χρονική στιγµή προκαλώντας έρπητα ζωστήρα.
 • Το 95% των ενηλίκων άνω των 60 ετών έχουν περάσει ανεµευλογιά. Συνεπώς, έχουν τον ιό που προκαλεί τον έρπητα ζωστήρα µέσα στον οργανισµό τους και µπορεί να αναπτύξουν τη νόσο.
Τι πιθανότητες έχετε να πάθεται έρπητα ζωστήρα;
 • Η πιθανότητα εµφάνισης έρπητα ζωστήρα υπερδιπλασιάζεται µετά την ηλικία των 60, λόγω της φυσικής εξασθένησης του ανοσοποιητικού συστήµατος µε την αύξηση της ηλικίας.
 • Έχετε 1 στις 4 πιθανότητες να πάθετε έρπητα ζωστήρα κάποια στιγµή της ζωής σας.
 • Ειδικότερα για άτοµα µε χρόνια συνοδά νοσήµατα (σακχαρώδη διαβήτη, χρόνια αποφρακτική πνευµονοπάθεια, άσθµα, χρόνια νεφρική νόσο, κατάθλιψη, φλεγµονώδη νόσο του εντέρου) η πιθανότητα εµφάνισης έρπητα ζωστήρα αυξάνεται σηµαντικά.
Έρπητας Ζωστήρας και συμπτώματα
 • Τα συµπτώµατα του έρπητα ζωστήρα µπορούν να κυµανθούν από ήπια έως πολύ σοβαρά. Είναι δύσκολο να προβλεφθεί πόσο σοβαρός θα είναι ο έρπητας ζωστήρας.
 • Τυπικά, υπάρχει ένα εξάνθηµα στη µία πλευρά του σώµατος, συχνά στο άνω µέρος του σώµατος, το θώρακα, το λαιµό ή γύρω από τον οφθαλµό. Το εξάνθηµα µετατρέπεται σε επώδυνες, γεµάτες υγρό φυσαλίδες, οι οποίες σπάνε, σχηµατίζουν κρούστα και επουλώνονται µέσα σε λίγες εβδοµάδες.
 • Ο έρπητας ζωστήρας δεν είναι απλώς ένα εξάνθηµα. Οι περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν από αίσθηµα καύσου, διαπεραστικό πόνο στην περιοχή του εξανθήµατος που µπορεί να είναι σταθερός ή διαλείπων. Μερικές φορές, ακόµη και απαλά ερεθίσµατα, όπως η αφή των ρούχων ή ένα ελαφρύ αεράκι κατά µήκος του δέρµατος µπορεί να προκαλέσει πόνο.
 • Στις σοβαρές περιπτώσεις, ο πόνος είναι αφόρητος.
Πόσο διαρκεί ο πόνος από έρπητα ζωστήρα;
 • Ο πόνος κατά την οξεία φάση του έρπητα ζωστήρα (κατά την ύπαρξη του εξανθήµατος) διαρκεί κατά µέσο όρο 2-4 εβδοµάδες.
 • Συνήθως, ο πόνος από έρπητα ζωστήρα σταµατά µετά την επούλωση του εξανθήµατος. Ωστόσο, ορισµένα άτοµα βιώνουν µακροχρόνιο νευροπαθητικό πόνο που ονοµάζεται µεθερπητική νευραλγία, η οποία µπορεί να διαρκέσει µήνες ή ακόµα και χρόνια. Όπως και µε τον έρπητα ζωστήρα, ο κίνδυνος ανάπτυξης µακροχρόνιου νευροπαθητικού πόνου αυξάνεται µε µε την αύξηση της ηλικίας.
Ποια είναι η επίπτωση του έρπητα ζωστήρα στην καθηµερινή ζωή;
 • Ο πόνος από έρπητα ζωστήρα µπορεί να έχει σοβαρή αρνητική επίπτωση στις ζωές των πασχόντων.
 • Η πλειοψηφία των πασχόντων δηλώνουν ότι επηρεάζει σηµαντικά την ποιότητα ζωής τους και διαταράσσεται µέχρι και ο ύπνος τους, η εργασία και η κοινωνική ζωή τους.
Μπορεί ο έρπητας ζωστήρας να προκαλέσει µόνιµη βλάβη;
 • ∆υστυχώς, ναι. Το 10-20% των περιστατικών έρπητα ζωστήρα επηρεάζει τον οφθαλµό, γεγονός το οποίο µπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση της όρασης ή σπανίως και σε τύφλωση στο προσβεβληµένο οφθαλµό.
 • Ο έρπητας ζωστήρας µπορεί επίσης να προκαλέσει απώλεια ακοής στην προσβεβληµένη πλευρά του σώµατος, λοίµωξη του δέρµατος, µόνιµες ουλές ή ακόµα πιο σπάνια, περιφερική κινητική νευροπάθεια (βλάβη σε νεύρο που ελέγχει την κίνηση).
Είναι µεταδοτικός ο έρπητας ζωστήρας;
 • ∆εν µπορείτε να κολλήσετε έρπητα ζωστήρα από κάποιον που έχει έρπητα ζωστήρα ή ανεµευλογιά. Ο έρπητας ζωστήρας προκαλείται από επανενεργοποίηση του δικού σας ιού της ανεµευλογιάς που είναι ήδη µέσα σας. Η έκθεση σε κάποιον µε ενεργό έρπητα ζωστήρα δεν έχει καµία επίδραση σε αυτή την επανενεργοποίηση.
 • Ωστόσο, για όσο χρόνο είναι παρούσες οι φυσαλίδες του έρπητα ζωστήρα, είναι δυνατό να µεταδώσετε την ανεµευλογιά σε άτοµα που δεν την είχαν ποτέ.
Θεραπεύεται ο έρπητας ζωστήρας;
 • Σε ορισµένες περιπτώσεις, ο έρπητας ζωστήρας είναι δύσκολο να αντιµετωπιστεί.
 • Ο ιατρός σας µπορεί να σας συνταγογραφήσει διάφορα θεραπευτικά σχήµατα ώστε να αντιµετωπίσει τα συµπτώµατα, καθώς και παυσίπονα για την ανακούφιση από τον πόνο που σχετίζεται µε τον έρπητα ζωστήρα. Οι θεραπείες µπορεί να ποικίλουν ανάλογα την περίπτωση. Για να είναι αποτελεσµατική µια αντιική θεραπεία ένταντι του έρπητα ζωστήρα, πρέπει να ξεκινήσει όχι αργότερα από 72 ώρες µετά την εµφάνιση του εξανθήµατος.
Μπορεί να προληφθεί ο έρπητας ζωστήρας;
 • Ναι! Η πρόληψη του έρπητα ζωστήρα είναι εφικτή µέσω του εµβολιασµού. Στη χώρα µας ο εµβολιασµός έναντι του έρπητα ζωστήρα έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραµµα Εµβολιασµών του Υπουργείου Υγείας. Σύµφωνα µε αυτό το πρόγραµµα, το εµβόλιο συστήνεται και χορηγείται δωρεάν στα άτοµα 60 ετών και άνω, ανεξάρτητα από το αν είχαν προηγούµενο επεισόδιο έρπητα ζωστήρα.

Συζητήστε µε τον ιατρό ή/και τον φαρµακοποιό σας για την πρόληψη/ εµβολιασµό έναντι του έρπητα ζωστήρα. Όπως µε κάθε εµβόλιο, το εµβόλιο έναντι του έρπητα ζωστήρα ενδέχεται να µην προστατεύσει πλήρως όλους όσους κάνουν το εµβόλιο.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το www.erpiszostir.gr