Στο Οberndorf της Αυστρίας, για την 200η επέτειο του «Αγια Νύχτα»

«Άγια Νύχτα» –  Στην εκκλησία του μικρού χωριού Oberndorf στην περιοχή του Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, στις 24 Δεκεμβρίου του 1818, οι Αυστριακοί Joseph Mohr και Franz Xaver Gruber τραγουδούσαν «Silent night! Holy night!».

Ήταν  το Χριστουγεννιάτικο τραγούδι που είχαν γράψει και συνθέσει μαζί, για πρώτη φορά. Διακόσια χρόνια αργότερα, το «Άγια νύχτα» όπως είναι γνωστό στα Ελληνικά, τραγουδιέται από περίπου δύο δισεκατομμύρια ανθρώπους σε περισσότερες από 300 γλώσσες και διαλέκτους σε όλο τον κόσμο.  Το «Αγια νύχτα» είναι παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO, είναι ένα τραγούδι για την ειρήνη και ένας θησαυρός πολιτισμού και μουσικής κληρονομιάς.

Για χρόνια, οι δημιουργοί του τραγουδιού ήταν άγνωστοι και πολλοί απέδιδαν την πατρότητά του σε διάσημους κλασικούς συνθέτες όπως τον Μότσαρτ, τον Μπετόβεν, τον Χάυντν ή θεωρούσαν ότι επρόκειτο για κάποιο παραδοσιακό γερμανικό νανούρισμα.

Υπάρχει κάτι σ’αυτό το τραγούδι που είναι χαλαρωτικό, απαλό, καθησυχαστικό και καταγράφει καλύτερα από κάθε άλλο το πνεύμα των Χριστουγέννων.
Έχει την μαγική ικανότητα να συνδέει ανθρώπους ανεξάρτητα από την προέλευση, την ηλικία ή τη θρησκεία τους και μπορεί να σας μεταφέρει, πίσω στον χρόνο, τότε που δημιουργήθηκε.

Είναι σίγουρο ότι  κανένα άλλο δεν έχει ηχογραφηθεί τόσο πολύ, με ποικίλες παραλλαγές, από αστέρια της όπερας, γνωστούς και αγαπημένους τραγουδιστές όπως Bing Crosby, οι Simon και Garfunkel, ο Jimi Hendrix και πολλoί άλλοι.

Για την 200ή επέτειο του τραγουδιού, πολλές τοποθεσίες «Silent Night» στο Salzburgerland, στην Άνω Αυστρία και στο Tιρόλο, έχουν επιλεγεί σοφά ώστε να μπορέσετε να παρακολουθήσετε τα ίχνη της ιστορίας του πιο δημοφιλούς τραγουδιού των Χριστουγέννων στα κατα τόπους δρώμενα που διοργανώνονται.  Πριν από τα Χριστούγεννα, ένα αεροσκάφος της Austrian Airlines Embraer  θα ονομαστεί «Silent Night».

Είνα ένα ταξίδι που υπόσχεται συναρπαστικές εμπειρίες σχετικά με την ιστορία των εκκλησιών, τη μουσική και την τέχνη, την αρχιτεκτονική, την γαστρονομία και τα ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά αυτών των τοποθεσιών.  Πιο συγκεκριμένα μπορείτε:
• να επισκεφτείτε αμέτρητες ειδικές εκθέσεις και εκδηλώσεις που προγραμματίζονται στα διάφορα σημεία/τοποθεσείες «Silent Night» για το 2017 και ειδικά για το έτος επέτειο του 2018.

• να εξερευνήσετε γραφικά χωριά, πόλεις και άλλες ειδικές τοποθεσίες μέσω ξεχωριστών περιηγήσεων και ταξιδιωτικών δρομολογίων που διασκορπίζονται στις τρεις επαρχίες.

• να απολαύσετε την περίοδο των Χριστουγέννων μέσα από τις ατμοσφαιρικές χριστουγεννιάτικες αγορές και το χιονισμένο Χειμωνιάτικο ονειρικό φυσικό τοπίο.

• να δοκιμάστε γαστρονομικές Χριστουγεννιάτικές τοπικές δημιουργίες από την περιοχή προέλευσης του «Silent Night».

Αξίζει να πούμε ότι την Παραμονή των Χριστουγέννων, το παρελθόν και το παρόν συναντώνται στο Oberndorf, στο Silent Night Chapel,  όπου η καθηλωτική λειτουργία που γίνεται στις 5 το απόγευμα, υπο το φως των κεριών,  μεταδίδεται ζωντανά μέσω του Διαδικτύου. Όσο για την υπαίθρια τελετή, αυτή τελειώνει με ένα απλό τρόπο: ένα μπάσο, ένας τενόρος και μια κιθάρα δημιουργούν το αρχικό σκηνικό του «Silent Night». Μαγικά!

Σημειωτέον ότι στην Αυστρία, το «Silent Night» παίζεται μόνο την παραμονή των Χριστουγέννων και ποτέ άλλοτε. Ο θρύλος λέει ότι αν ακουστεί άλλη μέρα, φέρνει κακή τύχη.

Ονειρεμένο ταξίδι. Στην Αυστρία θα το γιορτάσουν με μεγαλοπρέπεια και πολλές προσφορές. Επισκεφτείτε τους διαδικτυακούς τόπους https://www.stillenacht.com και https://www.austrian.com  και ενημερωθείτε για τα πάντα λεπτομερώς.

Οι ελληνικοί στίχοι του «Silent Night» 

Άγια Νύχτα, σε προσμένουν
Με χαρά οι χριστιανοί
Και με πίστη ανυμνούμε
Το Θεό δοξολογούνε
Μ’ ένα στόμα, μια φωνή
Ναι με μια φωνή

Η ψυχή μας φτερουγίζει
Πέρα στ’ άγια τα βουνά
Όπου ψάλλουν οι αγγέλοι
Απ’ τα ουράνια θεία μέλη
Στον Σωτήρα «Ωσαννά»
Ψάλλουν «Ωσαννά»

Στης Βηθλεέμ ελάτε όλοι
Στα βουνά τα ιερά
Και μ’ ευλάβεια μεγάλη
‘Κει που τ’ άγιο φως προβάλει
Προσκυνήστε με χαρά
Ναι με μια χαρά